ΦΟΡΟΥΜ > Νέα & Εκδηλώσεις
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ > Νέα & Εκδηλώσεις Ανακοινώσεις
29 Ιουνίου 2016: Πάμε πλατεία - Μουσικές αποχρώσεις «Το Μπουζούκι»

ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων «Μουσικές αποχρώσεις», που συνδιοργάνωσαν το «Φόρουμ για την Κηφισιά» και  ο «Σύλλογος των Φίλων της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς», την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016 παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη η εκδήλωση με τίτλο «ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ», με τον Βαγγέλη Τρίγκα και το μουσικό του σύνολο.

Σε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε μόνο οργανική μουσική και είχε ως βασικό σολιστικό όργανο το μπουζούκι, ο Βαγγέλης Τρίγκας παρουσίασε νέες δικές του οργανικές συνθέσεις, καθώς επίσης και διασκευασμένες από τον ίδιο συνθέσεις Ελλήνων λαϊκών, αλλά και ξένων συνθετών.

Ο ίδιος, αναδεικνύοντας σαν σολίστ τις δυνατότητες του λαϊκού μας οργάνου, αναζητεί την καταξίωση του μπουζουκιού, όχι μόνο μέσα από την λαϊκή μας παράδοση, αλλά και από την ένταξή του σε σύγχρονα Ελληνικά αλλά και ξένα μουσικά ρεύματα.

Το συστήνει εκ νέου στο κοινό, με ήχο διαφορετικό, που ενσωματώνεται αρμονικά στο υπόλοιπο σύνολο των κλασικών οργάνων, βιολοντσέλου, κλασικής κιθάρας, κοντραμπάσου, πιάνου και μαντολίνου.

Ο συνδυασμός του εκλεπτυσμένου λαϊκού στοιχείου του μπουζουκιού και του κλασικού ήχου των υπόλοιπων οργάνων, προσφέρουν μία νέα ενδιαφέρουσα ακρόαση της Λαϊκής μας Μουσικής, που είναι παράλληλα και νέα πρόταση.

Ακούστηκαν οι μουσικοί:

Βαγγέλης Τρίγκας μπουζούκι

Θόδωρος Μπρουτζάκηςπιάνο, Αλέξανδρος Κασαρτζήςβιολοντσέλο

Γιώργος Διδάχοςκιθάρα, Λάμπρος Κουκουβήςμαντολίνο

Αντώνης Τζίκαςκοντραμπάσο

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

 

9 Ιουνίου 2016: Πάμε πλατεία - Μουσικές αποχρώσεις «Η Κιθάρα»

ΠΑΜΕ ΠΛΑΤΕΙΑ

Στο πλαίσιο των μουσικών εκδηλώσεων «Μουσικές αποχρώσεις», που συνδιοργάνωσαν το «Φόρουμ για την Κηφισιά» και  ο «Σύλλογος των Φίλων της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς»,  την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 παρουσιάστηκε στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη η εκδήλωση με τίτλο «Η ΚΙΘΑΡΑ», με τον Αλέξη Μουζουράκη και την Ισπανίδα Σουζάνα Πριέτο.

“Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια κιθάρα ......... εκτός ίσως από τις δύο κιθάρες....”

Αυτό είχε δηλώσει ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ρομαντικής εποχής, ο Φρέντερικ Σοπέν. Το  Duo Melis, αποτελούμενο από τον Αλέξη Μουζουράκη και την Ισπανίδα Σουζάνα Πριέτο, είναι ανάμεσα στα σημαντικότερα ντουέτα κιθάρας στον κόσμο. Το Duo Melis ιδρύθηκε το 1999 και γρήγορα έγινε γνωστό στην ευρωπαϊκή σκηνή, αφού κέρδισε μερικούς από τους πιο σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς  για κιθαριστικά ντούο και έχει ήδη χαράξει μια απόλυτα επιτυχημένη διεθνή καριέρα με συναυλίες σε μερικές από τις πιο σημαντικές αίθουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, όπως το Merkin Concert Hall της Νέας Υόρκης, το Concertgebouw του Άμστερνταμ και την αίθουσα Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα, ενώ από το 2006 οι καλλιτέχνες διδάσκουν στο Conservatoire National de Region στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Οι δύο κιθαρίστες  έχουν συνεργαστεί  με την Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, με την  ορχήστρα της ραδιοφωνίας του Βουκουρεστίου, την Κρατική Ορχήστρα της Θεσσαλονίκης και την Neubrandnerburger Philarmonie.

Το Duo Melis μας χάρισε μια βραδιά με έργα γραμμένα για δύο κιθάρες και με διασκευές δικές τους για πιάνο και ορχήστρα, ένα μουσικό ταξίδι από το μπαρόκ και τον D. Scarlatti έως το σύγχρονο Αργεντίνικο Τανγκό του A. Piazzola.

Στη συναυλία ακούστηκαν έργα των:

D. Scarlatti, A. Piazzola, D. Bogdanovic, M. De Falla, E. Granados και A. De Lohyer

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

3 Απριλίου 2016: Ομιλία με θέμα «Η Κηφισιά από την προϊστορία μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους» στην Πινανοθήκη Κουβουτσάκη

Την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, ομιλία της κ. Μ. Στεφανοπούλου, Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών ΥΠΠΟΑ, με θέμα «Η Κηφισιά από την προϊστορία μέχρι τους Ρωμαϊκούς χρόνους».

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

6 Μαρτίου 2016: Ομιλία με θέμα «Η Κηφισιά υπό τους Οθωμανούς (1456-1821): ιστορικές πηγές και μνημεία» στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη, η ομιλία του Δρ. Γ. Πάλλη, Λέκτορα του Τμήματος Ιστορίας - Αρχαιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα «Η Κηφισιά υπό τους Οθωμανούς (1456-1821): ιστορικές πηγές και μνημεία».

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

16 Ιανουαρίου 2016: 5η συνάντηση για την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση - Ολοκληρώθηκε ο κύκλος διαλέξεων Ιστορίας Τέχνης

Το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 5η και τελευταία συνάντηση του κύκλου διαλέξεων με θέμα την Τέχνη της Πρώιμης Ιταλικής Αναγέννησης. Ολοκληρώθηκε έτσι με επιτυχία ο κύκλος αυτός διαλέξεων Ιστορίας της Τέχνης από την Ιστορικό Τέχνης Θεοδώρα Παπαχρήστου.

Θεοδώρα Παπαχρήστου

Το 2007 αποφοίτησε με Άριστα από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με καθηγητές στην Ιστορία της Τέχνης τον κ. Νίκο Ζία και τον κ. Μανώλη Βλάχο. Από το 2002 ως το 2006 πραγματοποίησε παράλληλες σπουδές Ιστορίας της Τέχνης στην  Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με καθηγητές την κ. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, Ναυσικά Πανσελήνου, Ειρήνη Φλώρου και Νίκο Δασκαλοθανάση. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε δίπλωμα ειδίκευσης στην Ιστορία της Τέχνης με Άριστα – 10, εκπονώντας εργασία με θέμα «Αφηγηματικές απεικονίσεις του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο έργο του Jan Van Eyck».

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

9 Ιανουαρίου 2016: 4η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων για την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση

Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων 5 συναντήσεων με θέμα την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση.

Η Ιστορικός Τέχνης Θεοδώρα Παπαχρήστου μίλησε για τη ζωγραφική της Πρώιμης Αναγέννησης, εστιάζοντας στους σημαντικότερους καλλιτέχνες πρόδρομους της Αναγέννησης, όπως ο Giotto di Bondone, ο Masaccio, ο Fra Angelico και ο Paolo Uccello, από τους πρωτοπόρους της προσεγμένης προοπτικής.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν ένα από τα έργα της Πινακοθήκης που έχει φιλοτεχνηθεί από τη σχολή του Giotto, το οποίο απεικονίζει την Παναγία με το βρέφος, και γνωρίζοντας έτσι από κοντά την τεχνοτροπία των έργων της εποχής. 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Εφημερίδα «Κηφισιά» - Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

 

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ

Οπωσδήποτε δεν έχω την ικανότητα να παρουσιάσω ένα μουσικό αριστούργημα όπως η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, ωστόσο μπορώ να περιγράψω την επιτυχία της 9ης Χριστουγεννιάτικης Συναυλίας που διοργάνωσαν οι Φίλοι της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς και το Φόρουμ Κηφισιάς την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στο μεγαλοπρεπές κτίριο «Παλλάς Αθηνά» του Ιδρύματος Λάτση, στο Κεφαλάρι.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των Κηφισιωτών και όχι μόνο στην εκδήλωση, ένα κοσμικό γεγονός που θα συζητηθεί για μέρες στους πολιτιστικούς κύκλους της πόλης μας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Φραντσέσκο Βιανέλλο προς το δήμαρχο, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, κοινωνικούς παράγοντες, μουσικούς και στο υπόλοιπο εκλεκτό ακροατήριο που τίμησε με τη συμμετοχή του την εκδήλωση. Αξίζει να αναφέρουμε ένα σημείο της:

«Χαιρετώ εσάς, ανθρώπους κάθε μορφής της τέχνης, κάθε κλάδου επιστήμης, εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας. Χαιρετώ εσάς, ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επιτρέψτε μου ένα ιδιαίτερο χαιρετισμό στους εκπροσώπους των θεσμών. Καλωσορίζω το Δήμαρχο Κηφισιάς Γ. Θωμάκο και την κ. Καλλιόπη Βέττα εκπρόσωπο της περιφερειάρχη Ρ. Δούρου. Στο πρόσωπό σας, κύριε Δήμαρχε, χαιρετώ όσους ασχολούνται ή ασχολήθηκαν με τη διοίκηση του Δήμου μας. Και φυσικά χαιρετώ τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Λάτση, το οποίο για μία ακόμη φορά μας φιλοξενεί όλους στο χώρο αυτό.

9η Χριστουγεννιάτικη Συναυλία του συλλόγου μας, μια καθιερωμένη πια μουσική συνάντηση που ευχόμαστε να έχει και συνέχεια. Όλα όμως εξαρτώνται από εσάς. Από τη στήριξή σας. Αυτή τη φορά, δεν το κρύβω, φοβηθήκαμε μήπως δεν τα καταφέρναμε, αλλά ζήτω το πείσμα. Ευχαριστώ όσους μας άκουσαν και τελικά μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε και φέτος τη χριστουγεννιάτικη συνάντησή μας.

Θέλω να τονίσω ότι δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ εάν δεν είχα δίπλα μου τα μέλη του Δ.Σ., τους δύο αντιπροέδρους κ. Μαίρη Χαρατζά και τον κ. Ανδρέα Αλιμπράντη, τις κυρίες Μαρία Λεγάντη, Βενετία Ματαλιωτάκη, Ολυμπία Καλού και Ελένη Τριπερίνα.

Μια συναυλία αφιερωμένη στη μουσική μπαρόκ που συνδέει όλο το σημερινό πρόγραμμα. Από το πρώτο μέρος μέχρι το Χαίρει η Γη του Χέντελ, της Χορωδίας. Έργα των Pursel, Torelli, Sammartini, Arie Antichedi Cardara. Και φυσικά Χριστουγεννιάτικοι Ύμνοι και Κάλαντα.

Θα τελειώσουμε με το GesuBambino, με τη συμμετοχή όλων των συντελεστών της σημερινής συναυλίας: Της ορχήστρας, της χορωδίας και του βαθύφωνου.

Αυτές τις μέρες γεννιέται ο Χριστός και γεννιέται όχι μόνο για τους Χριστιανούς αλλά για όλους τους ανθρώπους, φέρνοντας μαζί του, πέραν της αγάπης και της ειρήνης, το μεγάλο μήνυμα της ανεκτικότητας. Και με αυτό το μήνυμα εμείς συνεχίζουμε, γιατί η ζωή συνεχίζει.

Να είστε καλά και χρόνια πολλά».

Στη συνέχεια κατέλαβαν τις θέσεις τους οι μουσικοί της Ορχήστρας, που αποτελείται από 9 μέλη, 4 βιολιά, 1 βιόλα, 1 βιολοντσέλο, 1 κοντραμπάσο, 1 τρομπέτα και 1 φλάουτο με ράμφος. Συμμετείχε και ο διακεκριμένος βαθύφωνος της Λυρικής Σκηνής, κ. Μιχάλης Κατσούλης. Επίσης, συμμετείχε η μικτή χορωδία νέων του Δήμου Κηφισιάς υπό τη διεύθυνση του μαέστρου, κ. Θανάση Αρβανίτη. Την επιμέλεια του μουσικού προγράμματος είχε ο μουσικός κ. Θ. Δεληγιαννάκης.

Το μουσικό πρόγραμμα ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη και ακούστηκαν έργα μεγάλων συνθετών. Άριες αντίκες του Βενετσιάνου συνθέτη AntonioCardara απέδωσε ο Μιχάλης Κατσούλης, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η μικτή χορωδία νέων του Δήμου Κηφισιάς, που απέδωσαν εξαιρετικά -εκτός των άλλων- και τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα.

Την όμορφη εκδήλωση έκλεισαν η μικτή χορωδία νέων και η ορχήστρα με το παραδοσιακό θρακιώτικο χριστουγεννιάτικο τραγούδι «40 ημέρες η Παναγιά μας κοιλοπονούσε», που το κοινό χειροκρότησε παρατεταμένα.

Στο φουαγέ του Κοινωφελούς Ιδρύματος προσφέρθηκαν αναψυκτικά και ελαφρά εδέσματα, προσφορά του Ιδρύματος.

Το συμπέρασμα, τώρα, όχι δημοσιογραφικό, αλλά έντονο μουσικό: ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ, ΑΞΙΖΕΙ!

Μιχάλης Τρανάκας

 

13 Δεκεμβρίου 2015: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

21 Νοεμβρίου 2015: 3η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων για την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 3η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων 5 συναντήσεων με θέμα την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση.

Αυτή τη φορά, παρουσιάστικε η Γλυπτική στην Ιταλία της Πρώιμης Αναγέννησης, με τα σημαντικότερα έργα και τις κυρίαρχες μορφές (καλλιτέχνες και χορηγοί) της εποχής.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

7 Νοεμβρίου 2015: 2η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων για την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 2η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων 5 συναντήσεων με θέμα την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση.

Η Ιστορικός Τέχνης Θεοδώρα Παπαχρήστου, ενημέρωσε το κοινό για την Αρχιτεκτονική στην Ιταλία της Πρώιμης Αναγέννησης, παρουσιάζοντας όλα τα σημάντικότερα μνημεία της περιόδου καθώς και τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της πρωίμης αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

31 Οκτωβρίου 2015: 1η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων για την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση

Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 1η συνάντηση του κύκλου διαλέξεων 5 συναντήσεων με θέμα την Πρώιμη Ιταλική Αναγέννηση.

Εισηγητής ήταν η Ιστορικός Τέχνης Θεοδώρα Παπαχρήστου, η οποία παρουσίασε με κάθε λεπτομέρεια και σαφήνεια το Ιστορικό Πλαίσιο της εποχής της Πρώιμης Ιταλικής Αναγέννησης, καθώς και τα πιο σημαντικά στοιχεία για τις καλλιτεχνικές προσωπικότητες της εποχής, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση και τον ουμανισμό, το κυρίαρχο πνευμα της εποχής. Τονίστηκε επίσης η σύγκριση με την θεοκεντρική αντίληψη της προηγούμενης περιόδου του Μεσαίωνα σε σχέση με την ανθρωποκεντρική αντίληψη της Αναγέννησης, και το πως η σύγκριση αυτή είναι εμφανής στο καλλιτεχνικό και πνευματικό έργο της εποχής. 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

 

 

Εφημερίδα «Κηφισιά» - Πάμε πλατεία...στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

8 Ιουλίου 2015: «Απόψε πάμε πλατεία – Κουαρτέτο εγχόρδων», στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

Ο Σύλλογος των Φίλων της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς σε συνεργασία με το Φόρουμ για την Κηφισιά διοργάνωσαν την Τετάρτη 8 Ιουλίου την μουσική εκδήλωση «Απόψε πάμε πλατεία – Κουαρτέτο εγχόρδων με τρομπέτα» στο αίθριο της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη, Λεβίδου 11 Κηφισιά.

Οι ταλαντούχοι μουσικοί ερμήνευσαν τα παρακάτω τραγούδια:

1. Flambé Montalbanaise (GUS VISEUR)

2. Smile (CHARLES CHAPLIN)

3. Comme il faut (EDUARDO AROLAS)

4. Tchavolo swing (TCHAVOLO SCHMITT)

5. Some day my prince will come (FRANK CHURCHILL)

6. St. Louis Blues (W. C. HANDY)

7. The Godfather (NINO ROTA)

8. I let a song go out of my heart (DUKE ELLINGTON)

9. Dark eyes (ADALGISO FERRARIS)

10. Don’t get around much anymore (DUKE ELLINGTON)

11. Gabriel’s oboe (ENNIO MORRICONE)

12. AVALON (VINCENT ROSE, B.G. DESYLVA & AL. JOLSON)

13. Love letters in the sand (J. FRED COOTS)

14. It don’t mean a thing (DUKE ELLINGTON)

15. Some of these days (SHELDON BROOKS)

16. Minor swing (DJ. REINHARDHT & ST. GRAPPELLI)

17. In a sentimental mood (DUKE ELLINGTON)

18. Bring me sunshine (ARTHUR KENT)

19. La vie en rose (LOUIS GUGLIELMI)

20. Summertime (GEORGE GERSHWIN)

21. All of me (GERALD MARKS)

22. Fly me to the moon (BART HOWARD)

23. La vita e bella (NICOLA PIOVANI)

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Εφημερίδα «Κηφισιά» - Μια συναυλία γεμάτη χρώματα και συναισθήματα στο κέντρο της Κηφισιάς

27 Ιουνίου 2015: «Απόψε πάμε πλατεία – Η νεολαία τραγουδάει», στην Πινακοθήκη Κουβουτσάκη

Ο Σύλλογος των Φίλων της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς σε συνεργασία με το Φόρουμ για την Κηφισιά διοργάνωσαν το Σάββατο 27 Ιουνίου 2015 την μουσική εκδήλωση «Απόψε πάμε πλατεία – Η νεολαία τραγουδάει!» στο αίθριο της Πινακοθήκης Κουβουτσάκη, Λεβίδου 11 Κηφισιά.

Η 17χρονη Νίκη Βλαχάκη και ο 19χρονος Στέλιος Γκρέκας ερμήνευσαν ελληνικά και ξένα τραγούδια από τις αγαπημένες δεκαετίες ‘80 και ‘90. Στο πιάνο ο ίδιος ο Στέλιος Γκρέκας. Τους συνόδευσε με τη φυσαρμόνικα και τη φλογέρα του ο γνωστός και έμπειρος μουσικός Μάνος Αβαράκης. 

Φωτογραφίες από την εκδήλωση